2017. ápr 22.

A "mocskos mancsú" Simicska és a független Index, ha találkoznak

írta: Don Diego de la Vega
A "mocskos mancsú" Simicska és a független Index, ha találkoznak

Dudás Gergely - valószínűleg leköszönő, vagy ezek után az igen közel jövőben leváltandó - főszerkesztő tegnap este írt egy hosszas elmélkedést arról, hogy hogy is van az, ha Simicska Lajos - a "mocskos mancsú oligarcha" megvette az Indexet, attól még ők ugyanolyan függetlenek, mint annak előtte. Höhö: LOL :D

Aztán van egy másik állatfajta, a "zorigó" amely már mint kiderült elesett, mert azt nem az említett oligarcha vette meg, hanem a csúnya mocskos kormányközeli valaki (arról nem esett szó, hogy ki is volt az) ami által az Origó elesett és lakálymédia lett belelő.

Ez a veszély viszont nem fenyegeti a mindig is független - LOL másodszor is :) - Index szerkesztőségét, merthogy hiába adott érte tengernyi pénzt Simicska, nem szólhat bele abba, hogy ők ott mit is csinálnak majd. A gondolatmenet lényege, hogy még így is jobban jártak, mintha Habony Árpád vagy Mészáros Lőrinc lett volna a vevő. 

Az opciót Simicska most lehívta, ám úgy tűnik, tulajdonosként jó érzékkel nem akart felbukkanni: a független média fogalmát korábban hírből sem ismerő oligarcha egy tisztességtelen vagyonból, tisztességtelen eszközökkel megszerzett lapjánál dolgozni – még ha adott esetben és pillanatban akár saját aktuális érdekei miatt hagyja is függetlenül működni a lapot  olyan erkölcsi kihívást jelentett volna az Index szerkesztőségének, ami bőven túlmutat azon a szintén nem túl kellemes helyzeten, amibe most kerültünk.

-írja Dudás Ádám.

Alig két évvel ezelőtt "Lajos" mielőtt szánkózni indult volna (LOL - harmadszor is :) ) értesült róla, hogy akkori és jelenlegi médiabirodalma alól pokorrekt meghatározással kiszervezték a majdnem teljes vezérkart. (Szerető Szabolcs főszerkesztő-helyettes volt a kakukktojás, aki előbb kilépett, majd visszament a Magyar Nemzethez).

Akkor Lajos nem volt túlzottan önmegtartóztató és úgy fogalmazott:

simicska MG 0507
Fotó: Németh Dániel / Magyar Narancs

Tájékozódott róla, hogy mi történt a Magyar Nemzetnél?

Persze, tájékozódtam, most bemegyek a szerkesztőségbe, és mindenkit kibaszok.

De már nem kell, hiszen felmondtak.

Tudom, de nem érdekel. Még egyszer mondom, mindenkit kibaszok. Szar helyzetbe hoztak, én is akkor olvastam a közleményüket, amikor maga. Nekem nem szólt senki.

Hogyha mindenkit kirúg, akkor ki fogja vinni a lapot?

Higgye el, többször voltam már ilyen helyzetben, és mindig megoldottam. Kirúgok minden orbánistát, aztán kinevezem a helyükre az én embereimet, akiket nem lehet megfélemlíteni meg lefizetni. Még egyszer mondom, mindenhol az én embereim fognak ülni.

A 2015-ös "váltáskor" az Átlátszónak ezeket is mondta Simicska:

Most be kell mennem, ki kell rúgnom mindenkit, és új ügyvezetőket kell kineveznem. Megoldom a helyzetet, semmi gond, de ne tessék haragudni, most nem érek rá interjút adni. Ezt elrendezem, aztán elmegyek szánkózni. 

Egy óra múlva ismét felhívtuk Simicskát, hogy megkérdezzük, megtalálta-e már médiabirodalmának új vezetőit?

SL: – Hát most keresem éppen, szerintem 2 órán belül végzek vele. Melyik posztra kíváncsi? HírTV, Nemzet, mit parancsol?

Á: – Mindegyikre. A Magyar Nemzet élére például….?

SL: – Hát a Magyar Nemzet élére a főszerkesztő az D.Horváth Gábor lesz. Az ügyvezető igazgatóját meg Tóth Mariannak hívják.

Á: – És a HírTV?

SL: – A HírTV elnöke én leszek személyesen. Simicska Lajosnak hívják. Mire kíváncsi még?

Á: – Holnap délelőtt adna-e esetleg egy….(videóinterjút)

SL: – Nem. Nem, mert elmegyek pihenni, tehát én most mindent elintézek, utána elmegyek szánkózni. Nyugodtan hozza le, egy jót fogok szánkózni, aztán megnézem, hogy még működik-e az egész, de nyugodjon mindenki meg, holnap is lesz lap, tévé is lesz, és minden működni fog. Ezt megígérem az egész nagyérdemű közönségnek. Van még kérdése?

Á: – Folytatni fogják a kormánykritikus hangvételt?

SL: – Most ön ezt fölveszi vagy csak jegyzetel? Fölveszi. Ne törődjön vele. Nyugodtan vegye föl, mondja meg, hogy nem is értem a kérdést. Természetesen egy független média az mindig az aktuális dolgokkal foglalkozik, bár az Orbán-kormánynak vannak olyan törekvései, hogy gyakorlatilag föl akarják számolni a független médiát, de természetesen ennek a média, a mi médiánk ellen fog állni, és kurvára le fogja szarni, hogy az Orbán mit akar. 

No és akkor itt álljunk meg egy pillanatra: fentebb kivastagítva ott szerepel egy név: Tóth Mariann. Az ő neve Dudás Gergely tegnapi írásában is felbukkan: 

Újabb Simicska-ember az Index környékén című cikkében a Hvg.hu számolt be arról péntek délután 15.20-kor, hogy Tóth Mariann, az elmúlt évtizedekben Simicska Lajos különböző cégeiben ügyvezetőként dolgozó bizalmasa lett a Nanga Parbat Zrt. vezérigazgatója. Az Index szerkesztősége a hírről az újságcikkből értesült.

Azt persze nem teszi hozzá Dudás, hogy Tóth Mariann éppen a negatív színben feltüntetett "tisztességtelen eszközökkel megszerzett lapnál" is felbukkant korábban.

A fentiek alapján azért lenne miért aggódnia az Indexnek, egyetlen egy dolog ami megnyugtathatja őket - nem mintha nem lenne még hely számukra a nem kevés számú ballib újságnál... - hogy Kálmán Olga érkezése a Hír Tv-hez például, vagy a 444-től igazolt Magyar Nemzetes újságírók is azt jelzik, hogy Lajosnál "pálya" a stílusuk, tehát lehet, hogy tényleg minden maradhat a régiben.

Szólj hozzá

Index oligarha Kálmán Olga Simicska Lajos Dudás Gergely Spéder Zoltán megvette